sobota 14. července 2012

Jahodový cheesecake


Některé recepty vznikají vážně vtipně, a o to vtipnější pak je, když jejich výsledek slaví největší úspěch. Třeba jako tenhle recept na Jahodový cheesecake, kvůli kterému se na Apetit Pikniku mnozí strávníci vraceli, aby chválili a ptali se, jak se mi tenhle narůžovělý zázrak podařil. A já se přitom tři dny před piknikem válel na kanapi a přemýšlel, jestli dva cheesecaky nejsou málo a jestli by to něchtělo přidat ještě nějaký další. Nejlépe pak z jahod, o nichž jsem se domníval, že jich bude na zahradě ještě dost (nakonec to vyšlo o fous a koláč jsem upekl z posledních kousků).

Jenže sehnat recept na pečený cheesecake se ukázalo jako boj s větrnými mlýny. Pár jsem jich sice našel, ale většina byla o tom, že udělám základní náplň a na ni naliju jahodovou omáčku. Bravo, takové vykuky bych nechal rovnou postavit ke zdi a ujahodoval je.

Z nouze mě o pár minut vytáhnul až "geniální" nápad (ano, byla u toho i žárovka nad hlavou jako u Edisona), že ačkoli jsou jahody hodně šťavnaté a tím pádem náplň rozředí víc, než když do náplně dávám pouze vejce a zakysanku, při poměru 2:1 ve prospěch suchých částí by nemusel výsledek dopadnout úplně blbě. A nedopadl. Vlastně jsem si dovolil celou směs i prošlehat mixérem, čímž jahody definitivně pustily všechnu šťávu, náplň famózně obarvily, ale nezabránily, aby náplň po upečení tekla.

Vaření je zkrátka alchymie plná pokusů, omylů a šťastných náhod, kdy zároveň platí, že první nápad je povětšinou ten nejlepší. A nějaké "jahodové cheesecaky bez jahod", jak jsem těmhle klasickým kejkům s jahodovým přelivem začal říkat, mi můžou vlézt na hrb.

CO POTŘEBUJETE:

Na korpus: 
1 balení Disco sušenek (příchuť dle libosti, u mě vede klasická vanilková) 
70g změklého másla

Na náplň: 
500g Philadelphie 
250g odšťopkovaných jahod
2 lžíce hladké mouky 
3 vejce
180g cukru krupice (pokud máte kyselejší jahody, klidně trochu přidejte)
2 lžíce zakysané smetany

JAK NA TO:

Nahřejte kovovou potvoru na 180 stupňů a začněte sušenkami. Hoďte je do robotu, přidejte máslo a pořádně rozmixujte, dokud nevznikne trochu mazlavá drtina. Vyložte dno formy pečícím papírem (aby lépe seděl, můžete dno před tím lehce máznout máslem) a drtinu na dno rovnoměrně rozprostřete lžící. Poté vložte formu do vyhřáté trouby a cca 5 minut pečte. Formu vytáhněte ven a nechte vychladnout.

Mezitím si připravte náplň. Vezměte Philadelphii, mouku, vejce, cukr a zakysanku a vše pěkně promíchejte. Jahody nakrájejte na menší kousky a vhoďte do umíchané hmoty. Čapněte mixer, nebo metličku a směs lehce prošlehejte, abyste zahnali hrudky a náplni dodali na nadýchanosti.

Náplň nalijte do vychladlé formy, několikrát s ní práskněte o linku, abyste zabránili bublinkám, a cheesecake pečte při 180 stupních přibližně 20 minut. Pak snižte teplotu na 120 stupňů a pečte ještě hodinu. Jelikož je náplň na začátku pečení hodně řídká, možná budete muset ještě pár minut přidat. Každopádně ale cheesecake v troubě úplně neztuhne (výhoda je, že by ho nevysušil snad ani Babica). Jakmile se ale přestanou klepat alespoň okraje, koláč vyndejte, nechte v pokojové teplotě vychladnout a na konec vložte do ledničky, kde by měl vydržet minimálně 6 hodin. Takže noc to jistí.

Po pobytu v chladu by měl cheesecake krásně ztuhnout, mít růžovou barvu a na povrchu by měly být vidět krásné kousky jahod. Ale aby vypadal ještě lépe, neuškodí, pokud na každou porci položíte lístek máty zaprášený moučkovým cukrem a půlku jahody. Což je ozdoba, která mě napadla před Apetit Piknikem uprostřed noci, kdy jsem našel posledních pár jahod, a následně na samotném pikniku, kdy jsem mátu omylem poprášil a vypadalo to stejně dobře jako na mojitu. (MUHEHE)

RADY A TIPY:

1) Cheesecake můžete péct třemi způsoby - přímo, ve vodní lázni (pokud máte "koule" a nebojíte se rozmáčeného korpusu i navzdory obalení formy v alobalu), anebo v páře. Tu uděláte tak, že do spodku trouby strčíte plech s vodou (ideálně hned pod mřížku s cheesecakem), která se v průběhu pečení vypařuje a zabraňuje tak vysoušení náplně. Anebo si kupte za 2 mega konvektomat (hehe).

2) Máslo na korpus můžete před smícháním se sušenkami klidně i rozpustit. Jen ho nechte po rozpuštění chvíli vychladnout (ale ne, aby zase ztuhlo). Výsledkem bude lépe promíchaný základ na korpus bez máslových hrudek, se nímž se díky větší mazlavosti i lépe manipuluje při vmačkávání na dno formy.

AŤ VÁM CHUTNÁ!

P.S.: Za parádní úvodní fotku děkuji Blance Pilátové.

Žádné komentáře:

Okomentovat