úterý 22. listopadu 2011

Lehký těstovinový salát

Čas je nepřítelem většiny z nás, kteří nemají na práci jen vysedávání na gauči a sledování předpotopních pořadů v tuzemských televizích, a tak to dnes vezmeme pěkně hopem s lehce poupraveným "Apetit receptem" na Řecký těstovinový salát, jenž poslouží jak za tepla, tak za studena.



NA PŘÍPRAVU POTŘEBUJETE:
(4 OSOBY)

300-400g těstovin (dle volby, ideálně s drážkami pro udržení dressingu)
1 sáček listového špenátu
2-3 větvičky třešňových rajčátek
100g černých oliv
200g balkánského nebo feta sýra
pepř
sůl
olivový olej


JAK NA VĚC:
Do dostatečně vysokého hrnce dáme vařit osolenou vodu. Jakmile se voda začne vařit, přidáme těstoviny a vaříme.


Mezitím překrájíme rajčata na poloviny (větší můžeme i na čtvrtky) a společně s olivami (můžeme překrojit, ale nemusíme) a nakrájeným sýrem je dáme do větší mísy. Osolíme, opepříme a přidáme trochu olivového oleje. Poté vše lehce promícháme, přičemž rajčata můžeme trochu zmáčknout, aby vytekla semínka. Na dně by se nám měl vytvořit výtečný dressing ze šťávy a oleje.

Těsně před uvařením těstovin (tj. měly by být ještě trochu tvrdší) přidáme do hrnce špenát. Po cca dvou minutách špenát s těstovinami slijeme a necháme okapat. Těstoviny by měly být "al dente" a špenát spařený.


Zchladlé těstoviny přendáme do mísy, vše důkladně promícháme a můžeme servírovat. Ideálně s lehkým zakápnutím olivovým olejem.

TIPY A RADY:
1) Pokud nemáte rádi přesolené balkánské sýry v nálevech z lahůdkářství, můžete jako já sáhnout po neochuceném "balkánu" od Madety. Jeho chuť je jemná a do salátu bezvadná. 

2) Těstoviny po slití nikdy neproplachujte vodou!

3) Pokud chcete salát teplý, ihned po slití vody vhoďte těstoviny do mísy a rychle promíchejte. Sýr se ještě trochu roztaví.

DOBROU CHUŤ!

Žádné komentáře:

Okomentovat