neděle 13. listopadu 2011

Kokosový cheesecake s krémem á la CHEZ LUCIE

Když jsem o víkendu po roce klidu opět zakusil, jaké je to seškrabovat námrazu z předního skla auta, nedalo mi to a musel jsem zavzpomínat na říjnové dny, kdy se představa procházky po Praze nerovnala nutnosti navléct na sebe čtyři vrstvy oblečení a i tak klepat kosu. (Z čehož jsem jako odvěký milovník teplot okolo 20 stupňů na umření.)


V říjnu se navíc na Karlínském náměstí (kde mimořádně nebylo úplně černo a nikdo vás během pěti minut nestihl za denního světla okrást a zmlátit!) konal fantastický Apetit piknik, na němž jsem kromě osvěžujícího ledového bio čaje, křupavého pečiva, lahodných sýrů... přeskočme další tunu lahůdek... ochutnal hned několik cheesecakeů od blogerky z CHEZ LUCIE.


Nejenže byly všechny naprosto vynikající a během několika málo minut od začátku prodeje zmizely stejně rychle jako peníze z mojí peněženky, ale dokonce mě (společně s přítelkyní) donutily vytáhnout ze skříňky zaprášenou dortovou formu a pustit se do vlastního pokusu o vláčný sýrový koláč, na jehož kokosovou verzi Lucie krátce po pikniku vydala podrobný recept (jeho znění jsem letmo upravil a zkrátil), jenž zvládne skutečně každý.


NA PŘÍPRAVU POTŘEBUJETE
(FORMA O PRŮMĚRU 20CM)

ZÁKLAD:
150g kokosových Oreo sušenek
30-40g másla

NÁPLŇ:
600g sýra Philadelphia
140g cukru krupice
3 velká vejce
10g hladké mouky
3 lžíce kokosového mléka
50g strouhaného kokosu

SVRCHNÍ KRÉM:
1 žloutek
10g cukru krupice 
1/2 lžíce kukuřičného škrobu
100ml kokosového mléka

JAK NA VĚC:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů a připravíme si formu, základ a náplň. 

Formu vyložíme pečícím papírem a po stranách vymažeme máslem. Sušenky rozemeleme spolu s nakrájeným máslem v kuchyňském robotu, dokud nevznikne hmota, jíž rozprostřeme a napěchujeme na dno formy. (Jde to sice špatně, ale lépe než rukou to bohužel neuděláte.) Takto přípravený základ dáme na 5 minut zapéct do trouby a poté ho necháme bokem vychladnout. 


Mezitím si bez šlehání smícháme Philadelphii s cukrem, vejci a moukou (pěkně postupně, ne všechno najednou) a následně do hmoty přidáme i kokos a kokosové mléko. Promícháme a hotovou náplň nalijeme na předpečený základ. Před vložením do trouby s formou jednou nebo dvakrát mírně klepneme o stůl, abychom se zbavili případných vzduchových bublin, a můžeme péct. Ideálně v troubě ve vodní lázni (formu obalíme alobalem a vložíme do pekáče s vodou), ale postačí i obyčejné pečení, které jsem čistě z pohodlí zvolil já, byť za cenu méně krémovitého výsledku.

Po upečení necháme cheesecake nejdříve zchladnout, poté ho vložíme na noc odpočinout do lednice.

Svrchní krém připravíme tak, že promícháme žloutky s cukrem, škrobem a kokosovým mlékem, a za stálého míchání hmotu zahřejeme ve vodní lázni, dokud nedosáhne konzistence pudingu. Ten pak přelijeme do misky, přikryjeme potravinovou fólií (zabrání tvorbě škraloupu), necháme vychladnout a vložíme za cheesecakem do lednice.

Druhý den můžeme podávat. A to buď tak, že kousky cheesecakeu přelijeme porcí krému, anebo můžeme celý krém na hotový koláč rozetřít a výsledek dozdobit ještě trochou kokosu. (viz. obrázek).

TIPY A RADY:
1) Pokud nemáte rádi OREO (já jim moc neholduji), můžete klidně sáhnout po obyčejných Disco sušenkách od Opavie. Výsledek bude i tak výborný. Na jeden dort postačí jedno balení.

2) Nesnažte se cheesecake ošidit jiným smetanovým sýrem. Philadelphia sice chutná podobně jako žervé, ale to neznamená, že se pokusíte z cheesecakeu udělat odpornost á la "české tiramisu" z pomazánkového másla.

3) Stav upečení se u cheesecakeu hlídá těžko, všeobecně však platí, že by měl po uplynutí doby pečení zůstat světlý a uvnitř třepavý.

DOBROU CHUŤ!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat